Poëzie met kinderen, 5 tips voor thuis aan tafel

Gepubliceerd op 20 maart 2020 om 11:41

De kinderen zitten thuis. Dat is gezellig, maar het kan ook lastig zijn om ze bezig te houden. Je beseft ineens hoe zwaar de meester of juf het dagelijks heeft met minstens 20 van deze koters. Met deze 5 eenvoudige poëzie oefeningen voor kinderen leer je ze over taal en zijn ze lekker creatief bezig. Hier komen vaak verrassende gedichten uit!  

Kinderen lezen en schrijven

1. Een stapel boeken 

Dit is verreweg de snelste en makkelijkste oefening. Leuk om mee te beginnen! Met de boekenstapel kiezen de kinderen een aantal boeken uit de kast. Een stapel tussen de vijf en acht boeken werkt het beste, afhankelijk van de lengte van de titels. Ze stapelen de boeken in willekeurige volgorde op. De titels op de ruggen vormen de basis van het gedicht. Tevreden? Dan is er zojuist een gedicht ontstaan! Ontevreden? Probeer dan een andere volgorde. Laat ze ook eens experimenteren met het toevoegen en weglaten van een boek. Herinner ze eraan dat het niet hoeft te rijmen en het soms juist leuk is als zinnen niet helemaal kloppen. Ook kunnen ze zelf één of meer zinnen toevoegen aan het gedicht, als ze bijvoorbeeld willen rijmen. Als jullie klaar zijn, berg je de boeken nog niet op. Je hebt ze namelijk nog nodig voor oefening 4!

stapel boeken

2. Van droom tot werkelijkheid

Dromenvanger met veertjes

Kinderen dromen. Soms ontzettend veel en heel gedetailleerd! In deze opdracht schrijven ze een gedichtje over een leuke droom. Dit kan natuurlijk ook verzonnen of gewoon echt gebeurd zijn. Zin 1 gaat over de omgeving en begint met 'Ik'. Het liefst zo concreet en kort mogelijk. Bijvoorbeeld: Ik sta op de middenstip. Vervolgens schrijven ze een detail over deze plek door een zintuig te gebruiken. Bijvoorbeeld: De scheidsrechter fluit (horen) of Het gras is pas gemaaid (ruiken). In regel 3 schrijven ze een gevoel: Blijdschap om een doelpunt. Regel 4 is een herhaling van de eerste regel. In regel 5 gebeurt er iets, bijvoorbeeld: De wedstrijd gaat weer beginnen. Regel 6 rijmt op regel 5 en sluit af: Ik hoop dat wij gaan winnen. 

3. Gedichtje voor opa en oma

In deze lastige tijd ga je minder vaker langs bij een of beide ouders. Je wilt ze immers niet onnodig aansteken. Daarom is het extra leuk als ze weten dat er écht aan ze gedacht wordt. Ze schrijven een gedicht over wat opa of oma graag doet of wat ze graag zouden willen. Vindt opa het leuk om kruiswoordpuzzels te maken? Gaan ze samen altijd zwemmen? Wil oma altijd nog graag parachute springen? Het mag zo gek mogelijk. Wat gebeurt er terwijl oma parachute springt? Waar denkt ze aan? Waarom vindt opa puzzels maken leuk? Waar praten ze over als ze samen zwemmen? In een paar zinnen beschrijven ze zo kort mogelijk wat er gebeurt. Knip de zinnen in stukjes en plaats ze onder elkaar. Wat staat het mooist? Laat ze het gedicht op een mooie kaart schrijven en verstuur het in een envelop met postzegel. Echte post is veel leuker! Wil je opa en oma zelf ook graag eens vertellen hoeveel ze voor je betekenen? Neem dan eens een kijkje bij een gedicht op maat

Oma uit raam

4. Stiftgedicht

Boeken met stift en iphone

In deze oefening gebruik je de boeken uit de eerste oefening. De literaire, zware boeken kun je misschien beter weglaten. De kinderen slaan het boek open op een willekeurige pagina. Je kopieert deze pagina en geeft ze een (zwarte) stift of pen. Met een stiftgedicht kiezen ze een of meerdere woorden op de pagina die ze opvallen of aanspreken. Ook leuk: met hun ogen dicht een woord prikken met hun vinger.  Van daaruit kiezen ze de andere woorden op de pagina. Van deze oefening leren ze de kunst van het schrappen. Ze omcirkelen deze woorden en kijken of ze er een gedicht van kunnen maken. Het is de kunst om de woorden van boven naar beneden met elkaar te verbinden. Als dit niet lukt, kunnen ze de woorden ook door elkaar gebruiken om er zo een gedicht van te maken. Vergeet niet: dit is een lastige opdracht. Als ze zelf woorden toe moeten toevoegen aan het gedicht kan dat natuurlijk ook! Voor het gemak kunnen ze ook meerdere pagina's gebruiken om woorden van te 'pikken'. 

5. Knippen en plakken

Ctrl + x en ctrl +v, maar dan op papier! Pak alle tijdschriften, kranten en oude boekjes erbij. Ze gaan knippen en plakken! Dit lijkt een beetje op het stiftgedicht, maar in deze opdracht hebben ze iets meer mogelijkheden. Van tevoren kunnen ze een onderwerp bedenken, maar het is nog leuker om tijdens het knippen en plakken iets te verzinnen. Vaak komen de ideeën vanzelf wel. Ze knippen opvallende woorden en zinnen uit die leuk klinken of die ze gewoon nodig hebben voor het gedicht. Vervolgens leggen ze die bij elkaar, onder elkaar en naast elkaar. Hebben ze genoeg woorden verzameld? Liggen ze in de goede volgorde? Blijf schuiven totdat er een mooi gedicht is ontstaan. Door ook foto's en plaatjes te gebruiken wordt het een echt kunstwerk. Plakken maar! 

Dichten met kinderen

Welke schrijfopdracht ga jij met je kinderen proberen? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.