Hoe schrijf ik een Sinterklaasgedicht? Met deze 10 tips!

Gepubliceerd op 20 november 2019 om 14:20

Eén keer per jaar krijgen we allemaal te maken met die verplichte familiebijeenkomst, oftewel pakjesavond. De lootjes zijn al op tijd getrokken. Je zei nog dat je tante Francien vorig jaar al had getrokken, maar daar had de rest lak aan. Nu is het weer zo ver. Ze heeft haar lijstje niet ingevuld en alsof dat nog niet erg genoeg is, moet je ook nog een sinterklaasgedicht voor haar schrijven. Stress, stress, stress. Met deze 10 tips help ik je op weg!

 

1.  Noteer de blunders en slechte eigenschappen van de ontvanger

Het schrijven van een sinterklaasgedicht is anders dan het schrijven van een 'normaal' gedicht. Pakjesavond is de ultieme gelegenheid om de draak te steken met je vervelende familielid. Het leukste sinterklaasgedicht brengt de slechte eigenschappen van iemand aan het licht of herinnert de ontvanger opnieuw aan de blunders die hij of zij (liever) allang was vergeten. Het moet de ontvanger tot bitterzoete tranen roeren of laten lachen als een boer met kiespijn. 

 

2. Schrijf andere hoogtepunten op of gebruik de verlanglijst

Het kan natuurlijk voorkomen dat de ontvanger geen blunders heeft gemaakt dit jaar. Of dat je de ontvanger niet goed genoeg kent om al zijn of haar slechte eigenschappen aan het licht te brengen. Ook met jonge kinderen kun je beter voorzichtig zijn. Toch heeft iedereen wel iets meegemaakt in het afgelopen jaar. Een nieuwe baan, een verhuizing, een heel goed cijfer, een optreden, een reisje gemaakt... Bij gebrek aan inspiratie helpt het ook om iets te schrijven over het cadeau dat je geeft. Soms kan het saai of doorsnee worden om hier over te schrijven. Het is dan de kunst om ervoor te zorgen dat er toch gelachen wordt. 

 

3. Kies voor een aabb rijmschema

Het bekendste voorbeeld (aa):

Sint zat te denken

wat hij jou dit jaar moest schenken

Dit is het makkelijkste rijmschema. Mocht je wat meer ervaring hebben met het schrijven van gedichten, dan kun je ook voor abcb of abab rijmschema kiezen. Je zult merken dat je hier iets langer mee bezig bent, maar vaak wordt het gedicht er ook professioneler van. Maar nogmaals, dit hoeft natuurlijk niet.

 

4. Schrijf eerst korte gedichtjes van vier regels

Door korte stukjes te schrijven, maak je het makkelijker om het gedicht later in elkaar te zetten. Je kunt per 'stukje' bijvoorbeeld een onderwerp kiezen, maar je kunt het gedicht ook over één onderwerp schrijven. Het moet ook geen gedicht worden dat van de hak op de tak springt. Soms is het makkelijker om één of een paar dingen uit te lichten dan dat je alles van stap 1 en 2 erin verwerkt. 

 

5. Afkijken mag, maar vermijd clichés

Het is helemaal niet raar dat je wat zinnen van het internet of uit eerder geschreven sinterklaasgedichten plukt. Soms heb je gewoon even wat invulling nodig. Afkijken is dan helemaal prima. Als je maar ruimte overlaat voor je eigen creativiteit. De ontvanger moet dus niet denken dat je alles van het internet hebt gekopieerd. 

 

6. Houd het gedicht begrijpelijk voor de ontvanger

Het gedicht hoeft niet voor iedereen te volgen zijn. Er mogen bijvoorbeeld best wat inside jokes in voor komen. Zorg er wel voor dat het gedicht te volgen is als een lopend verhaaltje. Plaats daarom bruggetjes tussen de verschillende 'stukjes'. Dit doe je bijvoorbeeld door signaalwoorden als 'daarom', 'bovendien'  of 'maar' te gebruiken.

 

7. Maak vooral gebruik van een rijmwoordenboek

Ook dit brengt je op ideeën. Ik maak zelf vaak gebruik van mijnwoordenboek, omdat deze voorbeelden geeft waar ik zelf meestal niet op kan komen. Voor een kortere rijmwoordenlijst of makkelijkere rijmwoorden kun je terecht bij Mick's Rijmwoordenboek.

 

8. Houd het leuk voor jezelf

Bespaar jezelf de stress en stel het niet uit tot een uur voor de viering. Besteed dus niet al teveel tijd aan de voorbereidingen, maar begin gewoon met schrijven. Vaak kom je halverwege weer nieuwe dingen tegen. Mocht je moeite hebben met een beginzin:

Sint en Piet overlegden met elkaar:

verdient ... eigenlijk wel een cadeautje dit jaar?

 

9.Een sinterklaasgedicht hoeft niet 'goed' te zijn

Zoals ik eerder al schreef, is een sinterklaasgedicht anders dan een gewoon gedicht. Het hoeft niet perfect of poëtisch te zijn. Het is veel belangrijker dat het gedicht iets over de ontvanger vertelt, dan dat er een metafoor of een moeilijk rijmschema in voorkomt. 

 

10. Doe een beroep op Rijmfestijn

Mocht je er zelf niet uitkomen of is je inspiratie ver te zoeken? Doe dan een beroep op mij! 

Liever een persoonlijk gedicht laten maken voor een andere gelegenheid? Ook dan kun je een gedicht op maat bestellen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.